Ukoliko redovno poručujete potrošni materijal za higijenu u vašim poslovnim prostorima ili ugostiteljskim objektima, a naročito ukoliko to radite preko interneta, možda ste primetili da uz neke proizvode stoji oznaka “EU Ecolabel”. Šta se krije iza ovog natpisa i zašto svi treba da pređemo na ovakav potrošni materijal pročitajte u ovom kratkom vodiču.

Šta je “EU Ecolabel” oznaka

EU Ecolabel je oznaka koja se dodeljuje proizvodima i uslugama koje zadovoljavaju visoke standarde zaštite životne sredine kroz sve faze njihovog ciklusa proizvodnje i potrošnje, počevši od dobijanja primarne sirovine, do proizvodnje, distribucije pa sve do odlaganja na otpad.

EU Ecolabel promoviše “cirkularnu ekonomiju” tako što podstiče proizvođače da prave manje otpada i CO2 tokom procesa proizvodnje. Ukratko rečeno: EU Ecolabel kriterijum podstiče kompanije da razvijaju proizvode koji su dugotrajni, laki za popravku i imaju mogućnost reciklaže.

EU Ecolabel kriterijum utvrđuje stroge i jasne smernice za kompanije koje žele da smanje svoj negativni uticaj na spoljašnju sredinu. Takođe, on garantuje za efikasnost akcija koje se sprovode pod ovom oznakom i obezbeđuje potrebnu kontrolu. Iz tih razloga, mnoge kompanije se okreću ovom kriterijumu kao vodiču za proizvodnju prorizvoda koje bi bili u skladu sa ciljevima održavanja spoljašnje sredine.

reciklaža

Kako nastaju ubrusi i toalet papiri koji nose oznaku “EU Ecolabel”

Postoje različite tehnologije proizvodnje koje su odobrene od strane EU Ecolabel, i tokom kojih se stvaraju proizvodi koji zadovoljavaju standarde očuvanja životne sredine. Jedna od njih je i Fiberpack® tehnologija.

Primenom ove tehnologije proizvodnje nastaju ekološki proizvodi (ubrusi, toalet papir, salvete) koji su od 100% reciklirane celuloze i da bi oni nastali nije nestalo ni jedno jedino drvo! Takođe, nisu dodavani nikakvi izbeljivači i dopunske hemikalije, a zbog načina proizvodnje otporniji su i kvalitetniji. Ovi proizvodi imaju veću gustinu vlakana i kao takvi se tokom upotrebe ne cepaju niti raslojavaju.

Upotreba ovih proizvoda na dugi rok može doprineti uštedi u kupovini potrošnog higijenskog materijala.