Bilo da je reč o proslavi praznika, jubileja ili dočeku važnih gostiju, zabave u kompaniji mogu da budu zabavne i prijatne za sve osim za onog ko ih organizuje. Ukoliko vam se sprema jedan takav događaj u vašoj firmi, ili ste agencija za organizovanje događaja/ketering služba, ovaj tekst je za vas.

Samostalna organizacija proslave ili organizacija uz pomoć ketering službe

Pre nego što organizujete proslavu, važno je da donesete najveću odluku – da li ćete u ovaj podvig da se upustite sami ili ćete to prepustiti nekome van: agenciji specijalizovanoj za organizovanje događaja ili ketering službi.

Najveća prednost kod samostalnog organizovanja ovakvih okupljanja je potpuna kontrola nad kvalitetom svih elemenata: posluženja, dekoracije, muzike, obezbeđenja, usluge gostiju i atmosfere. Na strani nedostataka svakako je vreme koje ćete provesti u organizaciji, ali i pazeći da sve prođe kako treba tokom samog događaja. To znači da ćete sve vreme biti pod stresom, i nećete videti mnogo od te zabave, a kamoli imati priliku za razgovor i networking. Kada je reč o prepuštanja svih organizacionih poslova eksternom licu, najveća prednost je slobodno vreme za vas da uradite ono što bi inače trebalo na takvom događaju. Ukoliko je inače vaše zaduženje da organizujete ovakve događaje, bojimo se da nemate izbora, ali ukoliko ste recimo vlasnik, sigurni smo da vaše vreme može i pametnije da se potroši.

Nekada je organizacija proslave u firmi nemoguća

Najveći nedostatak eksternalizacije ovog posla su troškovi. U njih ulaze plaćanje tima organizatora, ili plaćanje kompletne nabavke hrane i pića ketering službi + dostava. U najvećem broju slučajeva ipak će vam se više isplatiti da angažujete ketering centralizovano nego da naručujete hranu od pojedinačnih proizvođača.

Organizacija u sopstvenim prostorijama ili iznajmljivanje prostora

Sledeća dilema pri organizaciji korporativnih proslava je definitivno da li iskoristiti sopstveni prostor ili iznajmiti. Najpre treba reći da nema smisla razmatrati upotrebu sopstvenog prostora ukoliko ga ne posedujete, ili je on nedovoljan da ugosti sve planirane zvanice.

Ono što je glavna prednost upotrebe sopstvenog prostora, to je najveći nedostatak iznajmljivanja i obrnuto. Briga da sve izgleda kako treba i čistoća objekta su nešto o čemu ne morate da brinete kod iznajmljivanja, dok su troškovi značajna stavka koja može presuditi.

Poslovni prostor može poslužiti kao lokacija za proslavu za radnike

Ukoliko se ipak odlučite za upotrebu vašeg poslovnog prostora za organizovanje proslave, treba da imate u vidu nekoliko važnih stvari:

EKSTRA SAVET: ukoliko planirate prikazivanje neke prezentacije ili korporativnog promo filma, obavezno proverite da li imate sve što vam je potrebno – platno, projektor, računar i ozvučenje (ako je potrebno). Ne želite da svi okupljeni čekaju da povežete dodatne kablove!

Iznajmljeni prostori već imaju sve potrebne uslove da ugoste veće grupe ljudi, tako da ne morate da brinete o tehničkim stvarima.

Ketering služba – ono što čini razliku

Na tržištu keteringa postoji velika konkurencija, a očekuje se da bude još veća. Kako izabrati pravu? Ili iako radite u keteringu – kako da vas izaberu? Razliku mogu činiti male stvari kao što su:

  • personalizovana rešenja za hranu – natpisi/korporativne boje/logo firme na mafinima, medenjacima i slično),
  • dekorativni program – lepo uređen i postavljen sto je pola posla,
  • brzina plus kvalitet – u poslovnom svetu “vreme je novac” i kompanije će znati da cene brzinu isporuke, ali i kvalitet proizvoda.

Bilo da se odlučite za outsorucing ili samostalno organizovanje, u sopstvenom ili iznajmljenom prostoru, mi vam želimo što manje stresa i dobar provod! Važno je samo da obezbedite minim uslova za prijatan boravak, a zabava će doći sama po sebi.

Ars Nova tim